top of page

Over de Australische herder 

Karakter 

De Australian Shepherd is een geweldig ras, super intelligent en altijd aan je zijde. De Aussie is grappig, ondeugend en altijd in zijn hart een puber. Echte varkentjes kunnen het ook zijn, altijd luidruchtig aan het spelen maar zo zijn ze nu eenmaal. Als een Aussie je hart gestolen heeft, wil je nooit meer een ander ras! Ze kunnen je ook begroeten met een hoop kabaal en ze zijn lekker aanwezig! Een Aussie is ook erg trouw en ze zullen je overal volgen zodra je opstaat of even naar het toilet gaat, dus je moet er wel op voorbereid zijn dat je dat geen probleem vindt.

Ondanks deze karaktertrek van een "people person" zal je Aussie het gelukkigst zijn in huis als een lid van de familie. Aussies die alleen in kennels worden gehouden of een omheinde tuin hebben, zullen iedere dag zeer veel tijd met u nodig hebben of interactie met mensen om ze geestelijk en emotioneel gezond te houden. Isolatie of buitengesloten worden van mensen zal hun persoonlijkheid aantasten en blaffende, frustrerende honden creëren!

Vergeet ook niet dat een Aussie is en blijft een veedrijver of werkhond in hart en nieren, dus alles wat snel beweegt willen ze achterna gaan en zien ze als een spel. Hun super intelligentie maakt dat ze voor een variëteit aan rollenspellen geschikt zijn, zoals rescue dogs, zoekhonden voor drugs, hulphond voor blinden en therapiehond voor hulpbehoevenden. Ook zijn het superwaakhonden en kunnen ze erg beschermend zijn naar het gezin toe!

Kortom, de Aussie is echt een super fijne hond, ook met kinderen en andere huisdieren. Je kan ze alles leren, want ze zijn heel leergierig en zullen alles doen om het je naar je zin te maken!

De Aussie is van zichzelf ook een schone hond, dus de training om hun behoeften buitenshuis te doen zal snel geleerd zijn! Verder hebben ze natuurlijk ook een goede vachtverzorging nodig, kam ze regelmatig om klitten te voorkomen en het voordeel is dat een Aussie een zelfreinigende vacht heeft! Laat ze drogen van de blubber en je zal zien dat als ze droog zijn het zand op de grond ligt!

Verder zijn ze ook super getalenteerd om diverse sporten te doen zoals Frisbee, Agility, Flyball, Gehoorzaamheid met Clicker Training en Doggy Dance, en schapendrijven is natuurlijk waar ze voor gefokt zijn! Maar natuurlijk zijn ze ook geschikt als gezinshond en kunnen ze heerlijke lange wandelingen maken in de bossen of aan zee!

Hier bij ons thuis maken de honden echt deel uit van ons gezin en leven ze vrij.

Denkt u na dit gelezen te hebben 'de Aussie is een hond voor ons' en u kunt de hond geven wat hij nodig heeft zoals liefde, aandacht en dat hij zijn uitspattingen kwijt kan en lekker zijn beweging kan geven, of heeft u toch nog vragen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Het is natuurlijk nog altijd het leukste om langs te komen en ze in levende lijve te ontmoeten!

Gezondheid 

MDR-1 (Multidrug Resistance 1) Genetische Mutatie

 

Bij gezonde honden beschermt het MDR1 gen het hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel tegen hoge concentraties van giftige stoffen, zoals bepaalde geneesmiddelen, in de bloedbaan.

 

Het MDR1 gen codeert voor het eiwit P-glycoproteïne, dat deel uitmaakt van de bloed-hersenbarrière. Dit eiwit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, waaronder bepaalde geneesmiddelen zoals Ivermectine, worden teruggevoerd vanuit de hersencellen naar het bloed.

 

Sommige honden, vooral Collies en Collie-achtige rassen, vertonen overgevoeligheidsreacties op bepaalde geneesmiddelen. Het is belangrijk om bij deze honden de lijst met risicogeneesmiddelen te raadplegen voordat medicatie wordt toegediend. Het MDR1 gen is betrokken bij minstens vijftig verschillende geneesmiddelen.

 

Oorspronkelijk werd overgevoeligheid voor geneesmiddelen alleen geassocieerd met Collies, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het ook voorkomt bij andere rassen. Het defecte allel mdr1- is waarschijnlijk ontstaan bij de vroegste Engelse schapendrijversrassen en verspreid via fokprogramma's.

 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om dieren met de "foute" erfelijke aanleg uit te sluiten, kan dit leiden tot problemen zoals inteelt. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het fokken en het beheren van genetische aandoeningen.

 

De lijst van "Problem Drugs" omvat onder andere Acepromazine, Butorphanol en Ivermectine, terwijl "Potential Problem Drugs" onder meer Domperidone en Ondansetron omvatten.

 

CEA (Collie Eye Anomaly)

 

CEA is een aangeboren afwijking aan het oog die vooral voorkomt bij Collies en Shetland sheepdogs, maar ook bij andere rassen zoals de Australische Herder. De aandoening kan zich uiten in choroidale hypoplasie (CH) en andere afwijkingen zoals coloboma.

 

De overerving van CEA is autosomaal recessief, wat betekent dat aangetaste honden beide kopieën van het gen hebben. Het kan echter variëren hoe de aandoening zich manifesteert, zelfs bij honden met hetzelfde genotype.

 

PRA (Progressive Retinal Atrophy)

 

PRA is een groep van erfelijke aandoeningen die leiden tot blindheid door degeneratie van het netvlies. De aandoening kan variëren in ernst en verloop, afhankelijk van het ras.

 

Door middel van genetische tests zoals de OptiGen prcd test kan worden bepaald of een hond drager is van het prcd gen, dat betrokken is bij PRA. Honden die vrij zijn van het gen kunnen veilig worden gefokt, zelfs met dragers.

 

HD (Heupdysplasie) en ED (Elleboogdysplasie)

 

HD en ED zijn aandoeningen aan de heupen en ellebogen van honden die kunnen leiden tot kreupelheid en pijn. Er zijn verschillende gradaties van ernst, van negatief tot positief.

 

Het is belangrijk om bij het fokken te letten op de uitslagen van röntgenfoto's en de aanbevelingen van de rasvereniging te volgen om de verspreiding van deze aandoeningen te verminderen.

 

Degeneratieve Myelopathie

 

Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening die leidt tot verlamming bij honden, vergelijkbaar met MS/ALS bij mensen. De ziekte treft vooral oudere honden en heeft een slopend verloop.

 

De oorzaak van DM is grotendeels genetisch, maar er zijn ook omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen. Onderzoek naar deze ziekte en mogelijke behandelingen is nog gaande.

 

Kleuren

 

Australische Herders komen voor in verschillende kleuren, waaronder Black tricolor, Red tricolor, Blue Merle en Red Merle. Kruisingen van Merle met elkaar zijn echter verboden om genetische problemen te voorkomen.

Staarten

Bij Australische Herders (Aussies) kunnen verschillende staartlengtes voorkomen, en deze worden vaak onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Langstaartig (Long Tail): Dit is de meest voorkomende staartvorm bij Australische Herders. Het is een langere staart die tot aan de hak of iets lager reikt.

  2. Kortstaartig (NBT): Dit verwijst naar een natuurlijke, korte staart. Sommige Aussies worden geboren met korte of stompachtige staarten, die geen chirurgische ingreep vereisen. Dit kenmerk wordt beïnvloed door het Natural Bob Tail (NBT) -gen.

  3. Stompstaart (Docked Tail): In sommige landen is het gebruikelijk om de staart van Aussies chirurgisch te laten verwijderen, een praktijk die staartdocking wordt genoemd. Echter, het is belangrijk op te merken dat staartdocking in veel landen als onethisch wordt beschouwd en zelfs verboden is, omdat het een pijnlijke procedure is zonder medische noodzaak.

Het is cruciaal om te weten dat het Natural Bob Tail (NBT) -gen, dat verantwoordelijk is voor korte staarten, een autosomaal dominante eigenschap is.

 

Vachtverzorging 

De beharing van de Aussie is van gemiddelde structuur, recht tot golvend, weerbestendig en van gemiddelde lengte.

 

De Australian Shepherd hoort een ondervacht te hebben. Die varieert in dikte, afhankelijk van het klimaat. Op het hoofd, de oren, de voorkant van de voorbenen en beneden de hakken hoort het haar kort en glad te zijn. De achterkant van de voorbenen en de broek zijn volgens de standaard middelmatig behaard. De kraag en halsbeharing zijn (daar heb je het woord weer) middelmatig. Kenmerkend is dat de reuen een meer uitgesproken kraag laten zien dan de teven. Niet typische vachten worden bij de Aussie als een ernstige fout aangemerkt. 

 

Puppies hebben een wollige, dicht ingeplante vacht. Rond de zesde levensmaand maakt die puppypyjama langzaam plaats voor de volwassen jas. Licht borstelen en eventueel kammen om vuil te verwijderen en klitten voor te zijn is voor de puppyvacht voldoende. Het knip- en plukwerk komt later. Maar begin vroeg met vachtverzorging, doe desnoods alleen alsof.  Jong geleerd is immers oud gedaan!

 

De meeste Australian Shepherds kennen tweemaal per jaar een flinke ruiperiode. Dat is de tijd om de loszittende ondervacht te verwijderen. Als je de vacht regelmatig aanpakt, zal deze zich blijven vernieuwen. Een Aussie haart sowieso het hele jaar door.

All rigths reserved by ©2024 CharmingLake Aussies
by Bjorn Langers

bottom of page